Anka Dersim Ekolojik Ürünleri projesi yangınlaştırılmalıdır.
Tunceli’de örnek bir çalışma : Ankadersim
Çağdaş Esnaf, Sanayici ve İş Verenler Derneği tarafından 8 Aralık 2018 tarihinde düzenlenen “Çağsiad 2. İşbirliği, Güçbirliği” etkinliğindeyiz. Etkinlikte yer alan firmaların masalarını geziyoruz. Çağsiad açısından başarılı olan organizasyonun daha yürüyeceği uzun bir yolu var. Etkinlikte yoğun olanların içinde dikkat çeken masalardan biri Ankadersim masası. İlk defa bir fuara katılan Ankadersim işinin ciddiyetini ve sorumluluğunu fuara yansıtmış. Önce hazırladıkları broşürleri inceledim. Sonra stantlarında ürünleri inceledim. Tüketimin hakim olduğu üretimin ise günden güne etkisini yitirdiği Tunceli ilimizde insana, toprağa ve üretime dayanan bir organizasyonun olması beni duygulandırdı. Doğal buğday üretimin tekrar canlanması için ürettikleri, su değirmeninde öğüttükleri ve ekmek haline getirdikleri ürünler ile yine Tunceli yöresine ait ürünler ile hazırladıkları stant ile fuara örnek bir çalışma sundular.
Binbir emekle ve özenle hazırlanmış ürünleri tanıtırken gelen ziyaretçilere Dersim’in geleneksel ikramlarından olan “Gömbe” lokmasından sundular. Asırlık yerel buğdaylardan, su değirmeninde elde geçirilerek elde edilen undan yapılan Ekmek tadımlık olarak ziyaretçilere sunuldu. Tereyağı ve unun karışımından hazırlanan tek parçalık, yuvarlak, iki parmak kalınlığında hamur paça ateşin içine gömülerek pişirildiği için adı “Gömbe” binlerce yıllık geleneksel bir hamur işidir.
Ankadersim etkinlik çerçevesinde hazırladığı aşağıdaki metin ile kendi amaçlarını ve çalışmalarını fuara katılanlara bir kez daha sunma fırsatı buldular.
Ankadersim fuar mesajı
“Yerel tohumların kimyasal gübre kullanılmamış topraklarda çoğaltılarak yaygınlaştırılması, bu ürünlerin olabildiğince geleneksel ve sağlıklı yöntemlerle işlenip ambalajlanarak tüketiciyle buluşturulması birinci önceliğimizdi. Bu bağlamda ilk işimiz buğdaya eğilmek oldu çünkü sağlığımıza en büyük tehditi yüksek gluten ve bromür oranlarıyla günlük kullandığımız ekmekler oluşturuyor! Geleneksel tohumların giderek tedavülden kaldırılmış olması ve verim artışı gerekçesiyle kimyasallarla zehirlenmiş tarım alanlarının çokluğu bu tehditi sürekli diri tutuyor! Dersim’in Pertek, Mazgirt ve Ovacık ilçelerinde arkadaşlarımızla yaptığımız buğday ekimleriyle deyim yerindeyse akıntıya karşı kürek çekiyoruz. Yanısıra Erzincan ve Pülümür’de de arkadaşlarımız aynı çaba içinde.. Hedefimiz tohumları çoğaltıp daha geniş alanlara ekim yaparak, hem tüketiciye yansıyan maliyetleri düşürmek hem de olabildiğince çok toprağımızı kimyasal üretimlerden korumaktır.. Pertek’in Dere nahiyesindeki tarihi su değirmenimiz de yeni buğdaylar için hazırda beklemektedir..
İkinci önceliğimiz bir kaç yıldır başladığımız şifalı bitkiler alanı. Ovacık başta olmak üzere, bölgemizdeki bitkilerin şifa değerlerini ortaya çıkarmak, unutulmaya yüz tutmuş halk bilgeliğinden öğrenerek, ilaçlara boğulmuş sağlığımızı bir nebze olsun kimyasal içermeyen doğal yöntemlerle korumaya katkı yapmak! Bu amaçla hem akademik destekle bitkilerin sağlığa yararlı türlerini tespit ve test etmek hem de doğa talanına karşı bunları kültüre almak için çalışıyoruz. Bahar döneminde de ilk şifalı bitkiler bahçemizi oluşturmayı planlıyoruz. Sarımsak, kekik, kantaron gibi doğamızda kendiliğinden yetişen bitkileri tohuma almanın yanısıra, lavanta, safran ve ekinezya gibi bölgeye has olmayan bitkileri de üretim alanlarımızda deneme çalışmalarındayız.””
Tebrik ve öneriler
Eyüp Hanoğlu, Mehmet Ali Yıldız, Hasan Ali Düzgünkaya, Gürkan Kelek, Ali Doğan Kemal Güneşli olmak üzere Ankadersim projesine hayata geçiren tüm dostlara teşekkür ediyorum.
Dersim artık ideolojik ve siyasi kavgalardan ileri geçerek, insana hizmeti esas olan üretime dayalı çalışmaları daha fazla öne çıkarmaları gerekir. Ankadersim felsefi değerlerini üretim ve hizmet alanında yoğun çalışmalar ile kalıcı hale getirmelidirler. Özellikle bu Tunceli’de muhtarlara bu projeden bahsederek doğal üretimin tekrar canlanmasını hızlandırabilirler.
Ankadersim https://www.facebook.com/ankadersim/ sayfasını ziyaret ederek Tunceli’de doğal tarımın yapılması için katkı sunabilir, elde edilen ürünleri alarak sağlıklı bir yaşama hayatınızda daha fazla yer verebilirsiniz.
Nihat Vural
20.12.2018