Üzüntülüyüz: Tunceli ve Türkiye’nin başı sağ olsun.

Example HTML page

Tunceli’de 1940 yılında dünyaya gelen, Tunceli ve Türkiye halkının sevgisini ve takdirini kazanan Sayın Kamer Genç 22.01.2015 günü hakkın rahmetine kavuşmuştur.

Tunceli ve Türkiye halkının başı sağ olsun.

Allah, Muhammet Ali ve Tunceli evliyalarından dileğimiz yüce makamlarına Kamer Genç’in kabul etmeleridir.

Kamer Genç 23 Nisan 1920 yılında açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi kurucularından olan Dersim mebusları gibi tam bağımsız, Cumhuriyetçi, Laiklik, hukuk devleti ve çağdaş bir Türkiye için en ön saflarda mücadele etmiştir.

Halkın TBMM’de sesini yeterince duyuramadığı dönemlerde Tunceli ve Türkiye halkının sesini yiğit bir aslan parçası gibi yıllarca korkmadan dile getirmiştir.

1.Dersim mebusları olan Abdullah Teyfik Gençtürk, Diyap Yıldırım (Ağa), Hasan Hayri Kango, Mustafa Ağa, Mustafa Zeki Saltık, Ahmet Ramiz Tan tam bağımsızlık için kurtuluş savaşına tam destek vermişlerdir. Düşmanların ülkeden kovulmasından sonra cehaletle savaş olan devrimlerin mecliste kabul edilmesinde tam kadro olarak kabul oyu kullanmışlardır. Çağdaş, akılıcı, cumhuriyetçi, laik, sosyal ve hukuk devleri için yaşamlarının sonuna kadar  mücadele etmişlerdir.  Kamer Genç, TBMM’de 1. dönem mebuslarının izinden giderek, Diyap Ağa gibi ölmeyi göze alarak halk için mücadele etmiştir.

 

KAMER GENÇ KİMDİR?

1940 yılında Tunceli ili, Nazimiye ilçesinde doğdu. Başarılı bir öğrenci olarak 1960 yılında girdiği Ankara Maliye Okulu’nu bir dönemini Tunceli Lisesinde okuyarak bitirdi.  Arkasından, 1966’da da Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi’ni bitirdi. Bu okul şu an Gazi üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesi olmuştur.Okulla birlikte Maliye Bakanlığı’nda staj da yaptı ve Bingöl’e vergi kontrol memuru olarak göreve başladı.

Kamer Genç, yüksek lisansını Paris Uluslararası Amme İdaresi Enstitüsü’nde tamamladı. Vergi denetmenliği, Danıştay tetkik hakimliği ve savcılığı görevlerinde bulunan Genç, serbest mali müşavir olarak da çalıştı.

Danıştay’daki görevi 12 Eylül’ün ardından son bulan Genç, 1981’de 12 Eylül askeri ihtilal ile kurulan Danışma Meclisi üyeliğine Tunceli üyesi olarak girdi ve Başkanlık Divanı katip üyeliğine seçildi. Danışma Meclisinde hazırlanan anti demokratik anayasa çalışmasına Kamer Genç ve 7 üye red oyu kullandı.

1983’te çok partili yaşama yeniden dönüşle birlikte Genç, siyaseti sürdürme kararı aldı. Tunceli’den bağımsız milletvekili adayı olmak istedi ancak adaylığı Danışma Meclisi’nde veto edildi. Genç, 18, 19, 20, 21 ve 23. dönemlerde Tunceli Milletvekili seçildi, 20 ve 21. dönemlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekilliği görevini yürüttü.

TBMM’de görev yaptığı dönemlerde Tunceli’de meydana baskıcı uygulamalara karşı dik durdu ve Türkiye’nin gündemine Tunceli’nin sesini duyurdu.  İyi düzeyde Fransızca bilen Kamer Genç, Sevim Genç ile 1967’de evlendi. Seçkin ve Seçil isimli iki çocuğu olan Kamer Genç, iyi düzeyde Fransızca biliyordu. Hayata gözlerini yummadan önce pankreas kanseri tedavisi görüyor.

Kamer Genç ezilen halkın sesi olmuş örnek bir siyasetçi ve eğitimi destekleyen örnek bir Tunceli sevdalısıdır.

Ailesine ve sevenlerine Hak Muhammed Ali’den aşk ile sabırlar diliyoruz.

Tunceli ili, Hozat ilçesi, Taşıtlı Köyü Derneği

 

 

 

Example HTML page
16 More posts in Tunceli category
Recommended for you
Hozat Yüceldi Sırtikan mezar taşları
Tunceli Hozat Yüceldi-Sirtikan Mezar Taşları

Tunceli İli Hozat ilçesi yeni adı Yüceldi- eski ismi Sirtikan köyü Mezar Taşları