Müzik Devrimcisi Hasan Saltuk’tan hüzünlü veda

Example HTML page

Müzik Elçisi Hasan Saltık yaşamını yitirdi.

Türkiye kültürünün saklı kalmış ve topluma mal olmamış müzikal zenginliğini açığa çıkararak dünyaya ve Türkiye kültürüne tanıtan Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltık, 57 yaşında hayatını kaybetti.

Türkiye kültürünün yok sayılan ve saklı kalan müziklerine yapımcı olan müzik Türkiye’nin kültür gönüllüsü Hasan Saltık 02 Haziran 2021 gecesi geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Binden fazla albüm projesi ile müzik zenginliğini kültür mirasına kazandıran Hasan Saltık’ın genç yaşta ölümü sevenlerini yasa boğdu.

Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltık’ın cenaze uğurlaması, ailesi ve sevenlerinin katılımıyla 04 Haziran 2021 tarihinde saat 13.00’te Kartal Cemevi’nde yapıldı.

Taziyeleri Saltık’ın eşi Nilüfer Saltık ve annesi Karanfil Saltık kabul etti. Kartal Cemevi’ne Hasan Saltık için “Kalan’lar seni çok özleyecek usta” yazan bir afiş asıldı.

Yaklaşık 30 yıldır müzik üretiminde önemli çalışmalara imza atan Saltık, vefatından kısa bir süre önce Anadolu Ajansı ile bir söyleşi gerçekleştirmişti.

Saltık, söyleşide, “Projelere hiç ticari olarak bakmadık. Yani her zaman kazandığımız paranın şirket ve kurumsal olarak bir bölümünü, ‘Şu projeye, bu projeye gitsin’ diye harcadık, bir getirisinin olduğunu düşünmeden.” ifadelerini kullanmıştı.

Hasan Saltık Kimdir ?

Klasik Türk müziği ile Anadolu, Kafkas ve Balkan halk müziklerinin her dilde nadide örneklerini derleyerek, müzikseverlerle buluşturan Saltık, 1964 yılında Tunceli’nin Hozat ilçesinde dünyaya geldi.

İlköğrenimini Tunceli’de, orta öğrenimini ise İstanbul’da tamamlayan Saltık, İstanbul Devlet Konservatuvarında başladığı obua eğitimini ekonomik güçlükler nedeniyle yarım bırakarak Suadiye Lisesine devam etti.

Amcasının oğlu ünlü halk müziği sanatçısı Rahmi Saltuk’un plak şirketinde dört yıl çalıştıktan sonra 1992 yılında Kalan Müzik’i kuran Hasan Saltık, unutulmaya yüz tutmuş ve görmezlikten gelinmiş arşivlik kayıtlarını elinde bulunduran koleksiyonerlerden ve eski müzisyen ailelerinden derlediği etnomüzikolojik çalışmalar için de önem taşıyan eserleri “Kalan Müzik” etiketi altında yayınladı.

Yayınlanan albümler bizzat o yörelerde yaşayan sanatçılar tarafından kendi arkaik dil ve lehçelerinde seslendirdikleri müzik eserlerinin derlenmesi ile yapıldı.  Müzik araştıranlara destek verdi, yapılmalarına öncü ve örnek oldu.

Pomak göçmenlerinden Tahtacı Türkmenlerine, Sadettin Kaynak’tan, Münir Nurettin Selçuk’a, Hacı Taşan’’dan, Hisarlı Ahmet’e,  Hafız Yaşar’dan Muharrem Ertaş’a; Neşet Ertaş’tan Neyzen Tevfik’e, Malatyalı Fahri’den Âşık Veysel’e uzanan bir arşiv müziklerini yayımladı.

Türkiye’nin zengin kültür potansiyelini ortaya çıkarmaya dönük projeleriyle Anadolu kültür mirasının, uluslararası festivaller yoluyla dünyaya açılmasına, dünyanın en prestijli arşiv ve kütüphanelerinde dinleyicilerle ve akademisyenlerle buluşmasına imkân sağladı.

1998’de kemancı Cihat Aşkın’ın ‘Minyatürler’iyle Klasik Batı Müziği alanında da eserlere imza attı.

Tam bir müzik devrimcisi oldu.

Hasan Saltuk eserleri ve çalışmaları ile tam bir müzik devrimcisi ve kültür elçisi oldu. Binlerce yıllık dersim kültürünün ve Sarı Saltuk ocağı ile aktarılan inanç kültürünün evladı olan Hasan Saltuk kazandırdığı eserler ve yaptığı hizmetler ile müzik dünyasına taht kurdu.

2003 yılında Prens Claus Nişanı’na layık görüldü

2004 yıl Time dergisi tarafından “Türkiye’nin müzik antropologu” olarak tanımlanarak, Avrupa Kahramanları’ndan biri olarak seçildi

5 Nisan 2017’de İstanbul Teknik Üniversitesi Senatosu kararıyla fahri doktora unvanı aldı

Saltık’ın vefatı müzik dünyasını yasa boğdu

Anadolu ajansına Kültür dünyasının Hasan Saltık ile ilgili mesajlarına söyle yer verdi.

Kalan Müzik’in sahibi, müzik yapımcısı Hasan Saltık’ın, kalp krizi nedeniyle 57 yaşında hayatını kaybetmesi sevenlerini üzdü.

Saltık’ın vefatının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sevenleri sosyal medya hesaplarından başsağlığı mesajları yayınladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının sosyal medya hesaplarından “Müzikal belleğimize çok değerli eserler kazandıran kıymetli yapımcı Hasan Saltık’ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendik. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.” açıklaması yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Müzik kültürümüze büyük hizmetler veren, Kalan Müzik’in kurucusu Hasan Saltık Bey’in vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Sohbetlerimizi ve dostluğumuzu her zaman hayırla yad edeceğim.” ifadelerini kullandı.

Sabahat Akkiraz, “Ah ki ah. Yüreğimi yaktın Hasan. Güldüğümüz anlar resimlerde kaldı dede. Hasan Saltık Hakk’a yürüdü. Kalan yola, müziğe, kültürümüze hizmetin. Nur içinde uyu. Çok erken oldu. Çok üzgünüm.” paylaşımında bulundu.

Sanatçı Onur Akın, “Hasan Saltık’ı kaybetmenin derin hüznü içindeyim. 30 yıllık acı tatlı anılarımız oldu. Çok erken bir gidiş bu. Camiamızın ve sevenlerinin başı sağ olsun. Devri daim olsun.” ifadelerini paylaştı.

Haluk Levent, “Abimiz… Daha çok işimiz vardı Hasan abi.” yazarken, Şevval Sam “En büyük yol arkadaşımı kaybettim. Üzüntümü kelimelerle ifade edemiyorum.” paylaşımını yaptı.

Behzat Uygur, “Çok kıymetli bir insandı. Çok üzüldüm, mekanı cennet olsun.”, tambur sanatçısı Sedat Anar “Çok çok üzgünüm. Hasan Saltık abi vefat etmiş. Ailesine ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Hak rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.”, Hazal Kaya “Hasan abim gitmiş. Çok üzgünüz. Başımız sağ olsun.” ifadelerini kullandı.

Tiyatro oyuncusu Kemal Başar, şunları kaydetti:

“Zengin gönüllü, müthiş insan, Anadolu kültürüne büyük katkıları olmuş, Time Dergisi’nin deyişiyle ‘Türk halk müziğinin antropoloğu’ sevgili dostum Hasan Saltık’ı aniden kaybedivermişiz. ‘Kalan Müzik’ten çıkan, kalır.’ demiştin ey dost, sen hep yüreğimizde kalacaksın.”

Hüseyin Aygün; Hasan Saltuk’tan Kalan

Müzik marketlerde “Kalan” etiketiyle çıkan her şey otomatik olarak alınırdı. İmam Hatip okutulmuş, kısmen namaza-duaya alışmış, değişmiş bir Alevi çocuk demişti bir gün: “O etiketin altındaki her şey bana çok tanıdık geliyor, kaybettiğim şeyleri sezinliyorum o seslerde..”Onun için “Kalan”, kaybettiği geçmişiydi…

Türkiye’de yaşayan çoğunluk için “Kalan” bir anlam taşımaz. Geleceğe kalan, şeklinde anlaşılmış olmalıdır. Oysa bir aşiretten gelir adı, Khalu derler onlara, “eskimiş” bir topluluğun adıdır, bir şehre adını da vermişlerdir, bir asır evveli, o şehir ki içinde iki ayrı ırmak geçer..Ve o iki eski kanlı nehrin aktığı vadinin iki yanına toplanmış Horasani köylülerin şeceresidir Kalan, koca Türkiye’nin de “kaybettiği geçmişi”dir… Cümledeki “Saltık” ise, Dersim’in binlerce metrelik dağlarına serili koç heykelli mezarlardan Balkanlar’a yayılmış bir ocağı anlatır. Bir inancın simgesidir, kanlı ve inatçı bir geleneğin piri.

Rahmi Saltuk vardır, notalara dökmüştür o uzak yolların şarkılarını, Emre Saltık vardı, ezgileri söylenir her yerde, ama erkenden ölmüştür..’90’larda başladı, sanatçılar, “Kalan’dan şarkılarını çıkartmak” hedefindeydi, hele yeni parlayanlar, o etiketle dağılan bir CD’nin daha fazla dinlendiği kesindi -tanığıyım ben, İmam Hatipli çocuktan-..

Hasan’ı anlatmaya gerek var mı; iki kadim kardeşten biridir, adı yüzlerce yıldır erkek çocuklara verilir, küçüğü öldürülmüştür kızgın bir çölde; bir avuç suya hasret.

Bizim için hem Hasan’dır, hem Saltık; bu müzikal başarının gölgesindeki adamdır, Xozatlıdır, ataları ol kırımda sessiz bir derede kurşuna dizilmiştir, sadece ağustos böcekleri ötmektedir orda.. Ol felâketten beri, o derede kaybolan seslerin peşine düşmüştür, Kırmancı, Türkü, Arabı, Kürdü, Zazası, Çingenesi, Ermenisiyle, eski zaman seslerini aramış, bulmuş, yayınlamıştır… Ve tıpkı Emre Saltık gibi erkenden ölmüştür, kendinden öncekilerin seslerine kattığı sesini dünyaya bırakarak…

Ruhun şad olsun…

Kaynak

Wikipedia

Anadolu Ajansı

Hüseyin Aygün

Torut.com 04.06.2021

 

 

Example HTML page
1 More posts in Haberler category
Recommended for you